понедельник, 30 марта 2020 г.

9 клас. § 33 - 34

§ 33 Карбонові кислоти. Етанова кислота.
Переглянути презентацію 

Завдання:
402. Натрій  етаноат  використовують  як  консервант  для  харчових  продуктів.  На  харчовому  комбінаті  постало  завдання  приготувати  100  л  роз- чину  цієї  солі  з  масовою  часткою  0,05  %,  густина  розчину  дорівнює густині  води.  Обчисліть  масу  кристалогідрату  натрій  етаноату  тригі- драту, що вам знадобиться для цього.
403. Сіль  Плюмбуму  й  оцтової  кислоти  —  плюмбум(II)  етаноат  —  широко застосовують  у  медицині  для  свинцевих  примочок.  Ця  сіль  солодка на смак, тому її називають також свинцевим цукром, але завдяки йо- нам  Плюмбуму  вона  надзвичайно  отруйна. Складіть  рівняння  реакції добування  свинцевого  цукру  взаємодією  металу  з  кислотою.  Обчис- літь  масу  цієї  солі,  що  можна  добути  зі  свинцю  масою  1  г.
404. Ферум(II)  етаноат  використовують  для  обробки  залізних  поверхонь для  запобігання  корозії.  Добути  його  можна  взаємодією  металу  з  кислотою. Обчисліть масу заліза, необхідного для добування цієї солі масою 26,1 г.
405. Кальцій  карбонат  —  основний  компонент  накипу  в  чайнику.  Для  очищення  чайнику  від  накипу  його  залили  столовим  оцтом.  Після  закінчення  хімічної  реакції  виділився  газ  об’ємом  336  мл.  Обчисліть  масу накипу, що була в чайнику.

406. Взаємодія соди з оцтом — один із процесів, необхідних для випікання  тістечок  (гасіння  соди).  Обчисліть  масу  столового  оцту  (масова частка  кислоти  6  %),  необхідного  для  взаємодії  з  натрій  карбонатом масою  5  г. 



§ 34  Вищі карбонові кислоти. Мило

 Переглянути презентацію



Завдання:
407. Які сполуки відносять до вищих карбонових кислот?
408. Наведіть  молекулярні  формули  та  назви  вищих  карбонових  кислот, про  які  йшлося  в  параграфі. Які  з  них  є  насиченими,  а  які  —  ненасиченими?
409. Які речовини є милом? Чим вони відрізняються від ВКК?
410. Поясніть, чому ВКК нерозчинні у воді, а їхні солі — розчинні.
411. Опишіть мийну дію мила.
412. Як  ви  вважаєте,  чому  аніонам  ПАР  «вигідно»  у  водних  розчинах  утворювати міцели?

Комментариев нет:

Отправить комментарий